Buraki są warzywami zawierającymi wiele cennych substancji odżywczych – błonnik, minerały, witaminy, antyoksydanty. Nadają się one do przygotowania wielu potraw, a także można przyrządzać z nich wyśmienite przetwory. Jakie przetwory można zrobić z buraków?
Buraczki tarte
Jednym z najczęściej przygotowywanych przetworów z buraków są buraczki tarte. Świetnie nadają się one jako dodatek do obiadu i posmakują każdemu – młodszym i starszym.
Do przygotowania tartych buraków będą potrzebne umyte i ugotowane buraki, ocet, cukier i sól. Przyrządzenie ich jest bardzo proste i szybkie, dlatego świetnie nadają się również dla osób początkujących, które dopiero zaczynają przygotowywać własne przetwory.
Buraki kiszone
Kiszonki są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają w składzie kwas mlekowy, który pozytywnie wpływa na działanie układu pokarmowego i odpornościowego.
Kiszone buraki również nie są trudne w przygotowaniu. Po ich ugotowaniu należy zalać je wodą z solą i ulubionymi przyprawami, na przykład czosnkiem, liściem laurowym, pieprzem. Następnie odstawia się je na kilka dni i zbiera tworzącą się pianę.
Sałatka z buraków
Bardzo smaczne i praktyczne są również przetwory z buraków przygotowywane jako sałatki. Sprawdzą się jako dodatek do obiadów, kolacji, a nawet jako samodzielne danie.
Sałatki z buraków można przygotować na różne sposoby, na przykład można dodać do nich papryczkę chili, paprykę, chrzan, cukinię i inne warzywa.
Przygotowanie sałatki z buraków jest nieskomplikowane. Przetwory przygotowuje się najczęściej na bazie cukru, octu, oleju i soli.
Buraki w occie
Buraki w zalewie octowej, czyli w occie również mają wielu fanów. Bardzo dobrze sprawdzają się jako uzupełnienie innych dań, na przykład kanapek, mięs.
Do ich przygotowania konieczne jest przygotowanie zalewy octowej, która powstaje z wody, octu, cukru, soli oraz z przypraw.
Takie przetwory z buraków można również uzupełniać o smaczne dodatki. Przykładowo można wykorzystać do zalania buraków zalewę octowo-miodową, która nada im słodszy smak.